onsdag 18 mars 2009

Nu är det fel på kvinnorna igen...

Under Debatt i gårdagen DI finns ovanstående artikel. 7 företag beskriver vad de gör för att få in fler kvinnor i sina styrelser. Det skriver debattartikeln därför att de sura på Maud Olofsson och Nyamko Sabuni för att dessa två personer (citat) "är i färd med att jaga in svar från samtliga börsbolag om varför könsfördelningen i börsbolag är skev". De 7 företagen skriver i DI att de redan (citat) "satsar på den generation kvinnor som är på väg upp genom att de ger dem rätt förutsättningar att växa och vilja ta plats i styrelserummen. De har program som gör att kvinnor lär sig att hitta sin potential, föra fram och få igenom sina budskap , förstå maktspelet, få och ge återkoppling samt planera , prioritera och delegera. Men; Varför i hela världen tar ni inte in tjejerna i ledning och styrelse direkt? Varför skall tjejerna ta omvägen om dessa utbildningsprogram. Jag vet att ni redan har tjejer i era företag som är minst lika kompetenta som ni killar och gubbar som sitter ledning och styrelse. Men ni ser dem inte. Ni förstår dem inte. Ni anser att ert sätt att vara är rätt och deras fel. För varför skall de annars lära sig och justeras så att de passar er mall? Och när ni säger att det är tjejerna som svarar nej. Har ni funderat på varför? Skulle också vara intressant att se en redovisning av substansen bakom påståendet att tjejerna svarar nej. Undrar också om ni har samma löjliga utvecklingsprogram för killarna? Eller menar ni att killarna redan förstår maktspelet ? Det är ni gubbar, ni som sitter i styrelsen i dessa 7 företag som behöver utbildningen ni så generöst ger tjejerna. Ni behöver justeras genom en kurs i att lära er att dela med er av makten. Innan tjejerna tar den ifrån er. Och hur i hela välden har ni kommit fram till att tjejerna måste lära sig maktspelet ?? PS. De 7 företagen som skivit under artiklen i DI är ; Wiminwest, Svenska Spel, Enero, Telge, Telenor, Barilla och Öhrlings PricewaterhouseCoopers.

7 kommentarer:

  1. Undrar varför de är sura för att Maud och Nyamko är intresserade av att veta varför det är skevt som de ju själva säger sig oxå vilja ändra på. Det är väl bra att så många som möjligt hjälps utifrån olika perspektiv och framförallt borde man vaäl vara intresserade av att veta vad kvinnor vet och vill om problemet - eller tycker de att de inte förstår eller att de gör så att de faktiskt måste göra något.

    Det mest fatala misstaget här tycker jag är att man inte lyfter blicken och ser till vilken kompetens man vill ha och letar efter den. Och det finns nog fler områden som detta är ett problem. Sverige består idag av 20% med utländsk härkomst, många av dem har hög, och i vissa fall högre, utbildning än många svenskar. Hur syns detta i företagen. Har vi råd att ha kvinnliga läkare som städar istället för att vara läkare bara för att de inte pratar perfekt svenska. Hur hanterar man svenskar som inte behärskar perfekt engelska i svenska i företag som har engelska som koncernspråk? Just ja, de är ju svenskar och kanske hade det lite svårt i skolan så de är ursäktade.

    SvaraRadera
  2. Det som känns mest obehagligt i detta är att de skall lära tjejerna...Fattar inte varför ? I något av de bolagen ser det bedrövligt ut när det gäller tjejer på toppen Och det beror inte påatt det fatts tjejers om vill.Utan att gubbarna inte känenr igen sådana styrelsledmöter,Därför trorde attde måsat göra om tjejerna..Min poäng är att deär e gubbarnasom skall göra om sig själva. De ha makten att bestämma. Det finns naturligtvis tjejer som båda kan och vill och somd uger som de är. Ett av bolagen har ungefär hälften tjejer men bara någon % av dem finns i ledningen.

    SvaraRadera
  3. Som ägare för ett av dessa bolag skulle jag säga till lednigen att de inte gör tillräckligt för att öka värdet på min investering. Men det är jag för jag behöver inte göras om. Å andra sidan är jag inte ägare så jag kanske inte fattat riktigt hur det funkar...

    SvaraRadera
  4. Problem et är att ägarna i den här typen av bolag tänker likadant som styrelsen Det är samma klubb.
    De är genuint okunniga när det gäller att inse att även kvinnor har kompetens. För de känner inte igen sig i vare sig sätt att kommunicera eller klä sig. Det blir konstigt för dem när det kommer in en främmande sort i deras rum.Och då måste den nya sorten lära sig deras sätt att kommunicera och deras maktspel. At tde bara använder ordet maktspel är ju så lustigt...

    SvaraRadera
  5. Är jag en gubbe? Behöver jag gå en kurs?

    SvaraRadera
  6. Jag skrattar högt,,,Du är naturligtvis ingen gubbe!Du är en kille. Och det ären dj-a skillnad på gubbar och killar.
    Killar är de som fortfarande ser vad som händer utanför deras krets av likasinnade. Gubbar är de som stelnat till i huvudet. Och inte orkar vrida huvudet ch kolla ut genom fönstret för att de ser vad som händer där ute. Vet att det är dumt och inte leder någon vart mend jag blr sååå ledsen när jag ser att så lite har hänt på alla dessa år...

    SvaraRadera
  7. Jag har en gammal klasskompis, låt oss kalla honom för Krille. Han var en av de dummaste i klassen ända till dess att jag var 13 år och bytte skola. Idag innehar han en topp-position i svenskt näringsliv. Det är klart att inte en så´n vill slippa in några kloka och ifrågasättande fruntimmer som kan avslöja hur korkad han är när de ställer sina kvinnligt logiska frågor. Kvinnligt logiskt behöver inte vara detsamma som logiskt. Om det finns kloka manliga medarbetare runt Krille, vad har dom för sig, varför använder inte de sin visdom?

    SvaraRadera